Speciale projecten – Documentaire laten maken

Naast mijn fotografie- en videowerk, maak ik graag tijd vrij voor speciale projecten, zoals het maken van documentaires. Een mooi voorbeeld daarvan is de documentaire over een illegaal radiostation.

Documentaire over Radio Totaal

In 2016 zond de Nijmeegse TV-zender N1 de door mij gemaakte documentaire uit over Radio Totaal, een illegaal radiostation dat in de jaren ’80 erg populair was.

Dit station zond uit van 1982 t/m 1985 en was naast Keizerstad en Delta één van de grootste, illegale commerciële radiostations in Nijmegen. De zender was tot 25 kilometer buiten de stadsgrenzen te ontvangen en je kon er zeven dagen per week naar luisteren, van ’s ochtends 7:00 tot ‘s avonds 12:00 uur, op de FM frequentie 97.7.

Ik was destijds diskjockey bij Radio Totaal en heb voor deze documentaire de oprichters opgezocht. Gezamenlijk bezochten we de plaatsen waar de zender is ontstaan en de oude studiolocaties.

De documentaire geeft ook een kijkje achter de schermen. Wat kwam er allemaal kijken bij het in de lucht houden van een illegaal radiostation? Ook spreek ik met een politieagent die bij de inval in 1984 was. Hij vertelt over hoe zo’n politie-inval in z’n werk ging.

Wilt u een documentaire laten maken of daar meer informatie over?

Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvende (bel)afspraak. Bel 06 – 54 230 751 of stuur een e-mail. Op e-mails reageer ik binnen twee werkdagen.

Enkele reacties na de uitzending:

Mijn complimenten. Een boeiend verhaal en mooi gefilmd en gemonteerd!

Rudo Slappendel (Unity TV)

Helemaal top. Dikke complimenten nogmaals. Champagne eerlijk verdiend. Mooie docu, absoluut.

Ignas Kuppens (Keizerstad FM)

Hierbij mijn complimenten. Is een leuke video geworden. Een mooi piratenverhaal dat veel herinneringen terug brengt. En ook een beetje heimwee.

Nico Finterman (Medianostalgie.nl)

Ik heb genoten van je docu. Het is zo herkenbaar, je hebt het sfeertje erg mooi neergezet. Die jingles, vette echo erachter, en dan zo’n ‘overdreven DJ-stem’ (zoals we die kennen van het nummer In de Disco van Noodweer) eroverheen… heerlijk! Je hebt een mooi stukkie werk neergezet, compliment, petje af!

Jouw aankondiging/presentatie aan het begin van de docu is goed man! Geloof me, ik weet hoe lastig en moeilijk zoiets is want ik heb een tijdje bij de Haagse lokale TV wat dingen gedaan. Als ik dat terugzie springt het glazuur spontaan van m’n kiezen. Jij doet het alsof je al jarenlang niets anders doet.

Iedereen die vroeger iets met radiopiraterij heeft gedaan zal hiervan smullen, en de mensen die destijds luisterden hebben nu een prachtig kijkje in de keuken gekregen. Ik heb genoten!

Marcel Elzinga

Gister met een glimlach en een kritisch oog, aandachtig gekeken naar de docu. Idealisten. Een interessante weergave van een spannend jongensverhaal in beeld en geluid.
Chapeau! Smaakt echt naar meer…

Michel Corbeek

Je hebt een hele leuke documentaire gemaakt en voor mij was het verhaal heel herkenbaar vanwege de uitzending over Haagse radiopiraten. De elementen van het verhaal zaten er allemaal in:

Jonge jongens op zoek naar spanning, iets doen wat niet mag, de liefde voor muziek, het zelf doen, maken en bouwen, het kat- en muisspel met de politie en uiteindelijk de angst voor de belastingdienst. Dat was een heel slimme zet van de overheid.

Je hebt goed gebruik gemaakt van archiefmateriaal, zowel audio als beeld. De interviews waren wat statisch vond ik, soms mag je ook meer doen met mensen (meer beweging, op weg naar een locatie) of in plaats van pratend uitleggen iets laten zien hoe dat werkt (dat was wel weer heel goed bij het verhaal met de antenne en de flat).

Voor zo’n verhaal heb je uiteraard meerdere sprekers nodig, maar je merkt al snel dat er één of twee uitspringen die het verhaal kunnen dragen. De overige sprekers gebruik je dan om een nieuwe wending aan het verhaal te geven, om een nieuw hoofdstukje te beginnen.

Je hebt het mooi gedraaid en het ook goed gemonteerd. Leuk om te zien!

Hasan Evrengun (Redactie Andere Tijden)

Als je meer wilt lezen over dit radiostation: